Pentru crearea liniei de carne bine adaptata la conditiile de mediu din zonele de campie ale Romaniei sunt recomandate a fi folosite la încrucisare cu rasele de tip Merinos si cu Linia de Carne-Palas, rasele Suffolk, Texel, Beltex, Charollais, Hampshire si alte rase valoroase.
La crearea liniei de carne adaptate la conditiile din zonele de deal sunt recomandate a fi folosite prin incrucisare cu Tigaia, rasele Germana cu Capul Negru, Suffolk, Hampshire, Charollais si altele (Linia de Carne-Palas).
Pentru crearea liniei de carne bine adaptata la conditiile de mediu din zonele submontane ale Romaniei se recomanda a fi folosite prin incrucisare cu Turcana, rasele Germana cu Capul Negru, Suffolk, Hampshire, Charollais si altele (Linia de Carne-Palas)
Linia de Carne-Palas
Linia s-a format prin încrucisarea raselor Ile de France si Merinos de Palas, urmata de izolare reproductiva si selectie în directia sporirii productiei de carne.
Incrucisarile efectuate cu rasa Ile de France au avut ca scop ameliorarea vitezei de crestere, sporirea capacitatii de conversie a hranei, îmbunatatirea conformatiei, cresterea randamentului la sacrificare si a indicilor de calitate ai carcaselor. Dupa anul 1983 populatia a fost închisa reproductiv fiind sistate încrucisarile cu rasa Ile de France, procedându-se la reproductia în sine a populatiei.
Greutatea corporala:
· mieii la nastere - 4,5-5,5 kg;
· mieii la 3 luni – 28-30 kg;
· mieii la vârsta de 5-6 luni – 35-40 kg;
· berbecii adulti - 90-100 kg;
· oile adulte - 55-60 kg.
Sporul de crestere la îngrasare :280-300 g/cap./zi;
Carcase de calitate superioara: din clasele U si R;
Indicii de reproductie:
· fecunditatea - 93-96%;
· prolificitatea - 125-132%;
· sezonul de reproductie - tot timpul anului cu un vârf de fatari în
Linia de Carne-Palas amelioreaza prin incrucisare formatul corporal si productia de carne la toate rasele romanesti de ovine.
Hibrizii obtinuti din incrucisarea liniei cu rasele romanesti au realizat sporuri de crestere la îngrasare mai mari cu 18-20% si consumuri specifice mai mici cu 15-17% comparativ cu rasa materna (Merinos Transilvanean, Tigaie). Deasemenea, randamentul la sacrificare a fost mai mare cu 3-5 puncte procentuale.
Actualmente Linia de Carne-Palas are în genofond 62% gene provenite de la rase de carne recunoscute în lume peste 4% gene provenite de la rase cu prolificitate ridicata si 33% gene provenite de la rasa Merinos de Palas, rasa bine adaptata la conditiile de mediu din zona de crestere (Dobrogea si Câmpia Româna).
Linia de Carne-Palas indeplineste majoritatea conditiilor pentru a fi omologata ca rasa noua de ovine.
www.icdcocpalas.ro/uploaded/pdf/PS-%20416%20fazaI.pdf